Pages

Happy family

Happy family

Tuesday, 21 February 2012

SPECTACULAR 2012 (Part 1)

Assalamualaikum

Have You Had Your Shake Today?

Alhamdulillah hari ahad malam kami baru balik dari Spectacular. Memang sangat seronok, inspired dan motivated. Nak share dengan semua orang apa berlaku sebelum dan semasa Spectacular. InsyaAllah akan ada 2 entri. Pagi ni nak cerita apa yang berlaku sebelum Spectacular.

Hari rabu lepas (15hb), saya, abang dan Hariz (kawan abg) ke Herbalife Office di Jalan Raja Chulan untuk pre-registration for Spectacular. Disebabkan dalam 6-7000 orang yang akan mendaftar hari Jumaat ni, kami ambil keputusan untuk mendaftar awal, iaitu pada hari pertama kaunter dibuka.

Kami sampai Herbalife Office jam 2 petang setelah meredah jem lunch hour. Sampai-sampai je tengok dah penuh orang dalam Herbalife office tu siap berlingkar-lingkar line nak beratur. Kaunter pendaftaran masih belum dibuka. Kami pun beratur dibelakang skali. Jam 2.30 ptg kaunter pun buka. Dah rasa lega dah sebab line akan mula bergerak. Tapi disebabkan sangat-sangat ramai orang, line bergerak super slow. Kami siap bergilir pergi solat Zohor dan makan tengah hari, line masih panjang lagi. Jam 6 ptg, barulah kami tiba di depan kaunter pendaftaran. 4 jam berdiri. Memang ujian betul buat kakiku.huhu. Waktu ni, patutnya kaunter nak tutup dah. Sebab waktu pendaftaran adalah dari 2-6ptg. Tapinya, kami yang datang pukul 2 petang pun mendaftar pukul 6 petang. Tak tahulah yang datang lewat daripada kami tu dapat mendaftar ke tak. Tu pun tak sampai 1000 orang yang datang. Tak dapat bayangkan pendaftaran hari-hari berikutnya macam mana.

Waktu beratur tu walaupun penat tapi best sebab dapat buat kawan dengan ramai orang. Semua orang berada kat situ atas tujuan, kepercayaan dan semangat yang sama tidak kira kaum dan agama. Line beratur tu nama je line tapi bukan single file. Beratur dalam group. Maksudnya, giliran depan saya bukan seorang, tapi ada 3 ke 5 orang. Faham kan? Tak reti la macam mana nak explain.. Saya anggap semua orang faham je lah ye. Depan kami satu group orang Cina, depan mereka satu group India, belakang saya Cina, belakang dia Melayu. Memang penyatuan kaum lah. Semua bersusah penat bersama. Sangat best dapat berkenalan dengan ramai orang.

Dah habis pendaftaran tu kami pergi solat asar. Nak dijadikan cerita, lepas solat tu Hariz hilang IC dia. Jadi berpusing lah bangunan mencari IC Hariz. Last-last memang tak jumpa. Waktu tu dah pukul 6.40 petang. Kami pun bertolak untuk balik. Disebabkan tengah hujan waktu tu, jalan sangat-sangat jem. Masuk waktu maghrib, iaitu lepas lebih setengah jam perjalanan, kami masih dalam 500m dari Pejabat Herbalife. Sedih kan? Tiba-tiba kereta mati. Nasib lah bawa kereta manual. So tolak kereta ke tepi jalan. Waktu tu kat sebelah UBN Tower, Jalan P.Ramlee.

Alhamdulillah Allah temukan dengan beberapa orang yang sanggup tolong tolak kereta dan jump kereta waktu tengah-tengah hujan tu. Lepas kereta dah boleh start semula, kami bergilir solat maghrib. Hariz pergi solat dulu sementara kami pastikan enjin kereta tak mati, lepas tu kami pulak solat. Waktu mula-mula enjin mati tu kami berserah je. Kami yakin ada hikmah disebalik apa yang terjadi. Jadinya kami tak stress-stress. Waktu kat surau lepas je solat maghrib, kami temui satu hikmah.

Abang jadi imam solat maghrib kat UBN Tower tu. Ada dalam 3 orang makmum abang. Lepas solat mereka tanya abang dari mana. Abang cakap lah dari Herbalife Office. Lepas tu bermula lah discussion about Herbalife and how to lose weight. Saya kat luar surau waktu tu tersenyum-senyum dengar abang terangkan kat mereka. Abang kalau bercakap memang sangat bersemangat. Mereka semua macam berminat. Mereka jemput abang join futsal setiap hari selasa kat Sports Planet, Ampang. Memang sedang elok lah sebabnya rumah kami kat Melawati, memang dekat dengan Ampang.

Sesampai kami di kereta, kami dapati kereta dah mati. Ujian lagi. Takpe-takpe mesti ada hikmahnya. Kami nak cari orang untuk bantu, tiba-tiba muncul brother-brother yang bersembang dengan abang kat surau tadi. Mereka pun tolong kami tolak kereta dan jump kereta. Katanya bukan bateri yang rosak tapi Alternator. Maksudnya ada kemungkinan kereta mati lagi ni. Brother yang kasi pinjam jumper tu kata ambil lah dulu jumper dia. Bila-bila senang nanti baru pulangkan. Baik hati betul Abang Arip tu. Lepas ucapkan terima kasih kami pun bertolak. Waktu ni hujan renyai-renyai je.

Oh lupa nak cerita. Waktu tengah cuba hidupkan kereta tu, kami bertembung dengan ramai orang yang nak balik dari kerja termasuk pekerja-pekerja di UBN Tower tu. Semuanya muka masam. Tak tunjukkan sikit pun simpati pada kami yang tersadai tepi jalan tu. Siap hon-hon lagi. Saya senyum minta maaf pun mereka muka masam je. Saya bukan nak kata mereka tu teruk. Cuma nampak sangat mereka stress. Stress dengan kerja dan stress dengan jem. Saya tak kan sanggup hidup macam tu. Alhamdulillah sangat Allah ketemukan dengan Herbalife. Ok sambung cerita. Dah macam nak buat novel dah ni.huhu

Jalan dalam 3km lagi, kereta mati lagi sekali. Waktu ni kat Jalan Kuching, dekat dengan exit nak masuk ke Jalan Tun Razak. Jalan besar, kereta tengah laju. Jadinya tak dapat nak tahan sesiapa untuk tolong. Kami call rumah minta adik saya datang. Kami bertiga duduk kat atas tebing tepi jalan. Tak berani duduk dalam kereta sebab takut kereta lain langgar. Kereta kami dah lah warna hitam. Tunggu punya tunggu muncul seorang mekanik menawarkan diri untuk perika kereta. Dia kata kena tukar Alternator. Harga Alternator RM350. Kami yang tak tahu apa-apa ni pun setuju. Ye lah sebab nak tunggu adik saya nak sampai memang lambat lagi. Waktu tu dia masih belum keluar rumah. Saya call rumah nak bagitahu supaya dia tak payah datang. Dia punya lah mengamuk kata harga Alternator tu mahal sangat. Dia kata dia nak datang gak dengan kawan mekanik dia.

Sempat lg bergambar waktu mekanik tgh baiki kereta


Kami pun tunggu mekanik tadi datang. Dia sampai lepas 40 minit dengan kawan dia. Waktu tengah tunggu tu ada seorang lagi mekanik datang dan kata harga RM350 tu mahal sangat. Bergaduh lah dua-dua mekanik tadi. Seorang India, seorang pakistan. Nasib baik bergaduh cakap je. Saya dah cuak dah waktu tu. Abang jadi orang tengah. Alhamdulillah mekanik kedua mengalah. Abang pilih untuk guna mekanik pertama walaupun mahal sebab dah janji. Dia siap dah beli alternator baru dengan duit dia dulu. Lupa plak nak cakap. Nama mekanik 1 ni Azman. Lepas tu kawan Azman pun mula bekerja. Lama gak lah. Siap kena charge balik bateri kereta. Kul 10.45 malam baru semua selesai. Waktu ni adik saya dan kawan-kawan dia baru je sampai. Diorang negotiate harga tapi tak dapat kurang. Lepas tu kami ke bank untuk bayar Azman dan kawan dia. Siap bagi flyers dan terangkan pasal Herbalife kat dia.

Kami makan malam kat gerai makan Taman Melawati lepas hantar Hariz balik rumah di Gombak Setia. Makan malam kul 11.15 malam. Memang tak elok tapi nak buat macam mana, dah kelaparan. Terjumpa dengan Kak Salina waktu tengah tunggu order. Kak Salina ni buat Herbalife gak. Dia tinggal kat Sabak Bernam. Hari-hari suami dia hantar ke Melawati untuk jual kerepek. Dia kendong 2 beg plastik besar kerepek dan satu plastik kecil untuk produk Herbalife dia. Kul 11.45mlm suami Kak Salina jemput dia. Sangat kagum dengan akak ni. Mesti sangat penat berjalan hari-hari kendong kerepek-kerepek tu.

Kul 12 lebih baru kami sampai rumah. Penat sangat-sangat. Esok nya pun penat satu hari tak hilang. huhu
Waktu ni semangat nak ke Spectacular masih tinggi tapi physically dah beaten dah. Sangat tak larat nak pergi.
Tapi kuatkan semangat bekerja satu hari hari Khamis tu dan ke Spectacular hari Jumaat. InsyaAllah esok saya cerita pasal Spectacular pulak. Sorry terlebih panjang entri kali ni. Oh ye kesimpulan cerita, kena sentiasa yakin yang segala yang berlaku ada hikmahnya dan bantuan Allah boleh datang dari mana-mana arah yang tidak kita jangka.

Jumpa esok. wslm

Tuesday, 14 February 2012

Menjawab beberapa persoalan mengenai Herbalife.

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.

Hari ni saya nak cuba menjawab beberapa persoalan mengenai Herbalife. Ni soalan dan rungutan yang pernah saya dengar mengenai Herbalife. Saya bukan lah nak tunjuk pandai ke apa. Jawapan saya ni bukan lah skema jawapan yang diberikan oleh Herbalife. Saya cuma nak kongsi pemerhatian dan pengkajian saya. Ceh pengkajian tu.. Tapi memang betul pun. Ingat join Herbalife ni tak kaji dulu ke? Mesti lah kaji.. Saya ni skeptic tau tak. Saya dah dengar pasal Herbalife dalam 4 tahun dulu. Tapi waktu tu Allah tak buka kan lagi mata dan hati untuk menerima Herbalife. Alhamdulillah diketemukan kembali dgn Herbalife November lepas dan setelah membuat kajian dan pemerhatian, saya yakin dengan Herbalife.

Mesti ada yang tertanya, kenapa tiba-tiba pulak kan saya nak menjawab soalan-soalan ni. Sebenarnya, weekend lepas kami ke kenduri doa selamat dan sambutan hari jadi anak kepada sepupu saya. Jadi berjumpa lah dengan ramai saudara-mara. Ada antara mereka yang tahu suami saya sebelum ni berisi. Sekarang dia dah kurus so timbul lah perbincangan psl Herbalife. Tapi saya takde waktu tu. Abang je yang ada. Ni abang cerita balik lepas tu. So saya sangat lah tak puas hati sebab takde waktu tu dan tak dapat nak menjawab soalan-soalan mereka. Abang tak berapa berani nak argue sangat sebab tu saudara-mara belah saya. Oleh sebab ketidak puas hatian itu lah (ade ke perkataan ni?) saya menulis entri ni. Saya tulis lepas beberapa hari sebab tak baik menulis/bercakap waktu tengah emosi kan..Sebelum tu nk share dulu latest pic. Ni waktu wedding best friend abang weekend lepas.


Ok kita start. Soalan sebenarnya banyak tapi saya jawab beberapa je dulu k.

Soalan 1 - Herbalife ni mahal lah. (Yang ni paling banyak saya dengar)

Jawapan:

Yeke Herbalife ni mahal? Tak mahal lah. Saya yang xde duit ni pun mampu. Kita kira sama-sama k. Kita ambil program turun berat badan sebagai contoh. Untuk turun berat badan, kena gantikan sarapan dan makan malam dengan Herbalife. Bajet sarapan kita berapa ringgit? Bergantunglah kita sarapan kat mana dan makan apa kan. Kalau compare Herbalife dengan roti canai, sah sah lah Herbalife lagi mahal. Herbalife Formula 1 shake je dah ade lebih 55 nutrients dan 13 amino acid. Tak kan nak compare dengan roti canai yang mempunyai kandungan gula dan lemak yang sangat tinggi. Tak sama level...Semestinya tak sama....Jadi kita compare dengan nasi campur lah ye. A picture worth a thousand words. So sila lihat gamba ni:

Produk tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Ni saya kira sendiri dan buat sendiri tau. Bukan main cekup je. Kalau harga retail, sekali minum teh+shake, dalam RM 9.50, kalau harga ahli RM 7.50, kalau beli 6 bulan punya stok terus, RM 6.50. Kalau nak tahu dengan lebih detail lagi pengiraan dia, sila lah call saya.


Soalan 2 - Nak kena minum Herbalife ni sepanjang hidup ke?

Jawapan: Saya sangat memahami soalan ni sebab dulu saya pun tanya soalan yang sama. Ambil Herbalife dua kali sehari untuk turunkan berat badan je. Lepas tu dah tak yah dah. Bila dah dapat berat badan ideal, ambil waktu sarapan je untuk maintain.


Soalan 3 - Kalau berhenti ambil Herbalife, dengar cerita akan naik balik berat badan sampai dua kali ganda.

Jawapan: Seperti yang saya cakap dalam entri sebelum ni, ambil Herbalife kena ada coach. Kami bukan jual produk. Kami promote program yang merangkumi produk, coaching dan pendidikan. Herbalife adalah satu cara hidup/lifestyle. Kami ingin mengajak semua orang untuk mengamalkan pemakanan yang lebih sihat.

Jadinya, kalau ada coach waktu ambil Herbalife dan mengamalkan pemakanan seimbang seperti yang ditekankan oleh Herbalife, insyaAllah berat akan maintain. Tapi kalau makan produk takde coach lepas tu makan tak jaga, memang la berat akan naik balik. Takde program turun berat badan dalam dunia ni yang berat boleh maintain kalau tak jaga pemakanan. Kalau buat liposuction atau apa-apa jenis pembedahan untuk kuruskan badan pun lepas tu kena amalkan pemakanan yang sihat. Kalau tak memang naik semula lah. So tak leh lah nak salahkan produk kan.. Kena cek attitude kita sendiri.

Huhu banyak ke saya membebel hari ni? Sorry lah kalau ada ter"fire". Kalau siapa-siapa ada persoalan lagi, boleh tanya saya. Nanti insyaAllah saya cuba jawab. Takpun kalau siapa-siapa yang ada keluarga atau kawan-kawan yang tak suka dia ambil Herbalife, suruh lah mereka baca blog saya k. hehe nampak sangat nak promote blog sendiri.

Ok..Hingga bertemu lagi. Saya nak pergi ajak orang ke SPECTACULAR ni. Sebenarnya memang tak sabar rasanya nak pergi SPECTACULAR. Dah dalam 7 ribu orang yang daftar untuk pergi SPECTACULAR. Ramai kan? Sebab speaker adalah Stephan Gratziani. Stephan Gratziani ni daripada Itali. Dia adalah salah sorang leader dalam Herbalife, the best trainer in Herbalife. Dia dah ada business kat 45 buah negara. Umur dia dalam 40an tapi nampak muda betul. Dah la hensem. Saya nak kaya. Orang Islam yang kaya dan beriman tu kan dapat tolong banyak orang. Boleh sponsor orang gi haji, bahagiakan parents kita, jaga adik-adik, bantu anak yatim dan fakir miskin. Walaupun khalifah Islam yang paling saya suka adalah Umar, tapi saya nak jadi kaya dan pemurah macam Uthman.

Erk tertambah satu perenggan plak. Ok ok. bye...wslm

Thursday, 9 February 2012

Macam mana nak turun berat badan? (Part 2)

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Alhamdulillah ketemu lagi kita. Kita masih dipanjangkan umur untuk hidup sebagai hamba dan khalifahNya di muka bumi Allah ini. Apa khabar semua? Best tak long weekend baru-baru ni? Mesti ramai yang balik kampung dan pergi bercuti. Semenjak dua menjak ni banyak betul long weekend kan? Ke memang macam ni je biasanya? Saya yang tak biasa sebab dah lama tak spend masa kat Malaysia lama macam ni..hmmm I wonder. =)

Sabtu lepas saya dan suami pergi Melaka dan Port Dickson. Bukan pergi bercuti, pergi jumpa kawan-kawan yang sekarang telah menjadi customer..alhamdulillah..Sorang kat Melaka, postgrad family yang baru habis kat Otago. Sorang lagi yang kat PD tu kawan sekuliah suami saya di Jordan. Seronok bila orang-orang yang kita kenal nak bersama-sama misi nutrisi Herbalife. Biar semua orang dapat berat badan yang ideal dan kesihatan yang baik. Suka suka!

Sejak dalam Herbalife ni, banyak sangat peluang merapatkan silaturrahim. Kawan-kawan uni, kawan-kawan sek men, kawan-kawan sek ren, kawan-kawan tadika pun ada..Dapat berhubung balik dengan mereka semua. Semuanya kerana nak sampaikan misi nutrisi yang amat saya letak tinggi dalam hidup saya sekarang ini. Herbalife bringing people together. I like! hihi

Ok lah. Hari ni nak cakap pasal macam mana nak turun berat badan. Selalu sangat orang tanya saya, "Akak, macam mana nak turun berat badan macam ustaz tu?". Komentar selingan- Akak: nampak sangat lah saya dah tua kan..Kebanyakan orang yang tny soalan ni kat saya lebih muda daripada saya.huhu.. Ustaz: merujuk kepada suami saya. Suami saya seorang ustaz, tahu kan? Orang mmg biasa panggil dia ustaz. Kat luar rumah, saya pun bahasakan suami saya ustaz. Tak biasa dah panggil nama. Terasa janggal. Betul.. Yang kenal kami, cuba perhatikan bila saya nak sebut nama suami saya, mesti mcm kekok skit. huhu..Yelah, sgt suka kot sebab ada my very own ustaz, personalised and custom-made.haha boleh tak merepek. Ok ok kembali kepada soalan di atas. Macam mana nak turun berat badan?

Jawapan yang paling mudah dan padat yang saya boleh bagi adalah "Kena ada coach!". Nak ambil Herbalife, nak turunkan berat badan, kena ada coach. Tak boleh main sesuka hati je ambil. Kenapa? Sebab nanti tak dapat result yang bagus dan berkekalan. Simple je. Tak caya? Cuba lah.

Nak tahu kenapa saya kata kena ada coach? Saya kan selalu ajak kawan-kawan capai berat badan ideal dengan Herbalife..Saya banyak kali dapat jawapan "Dah pernah cuba dah tapi tak berjaya". Bila saya tanya waktu ambil tu ada coach ke tak, almost always, jawapan mereka adalah takde coach. Selalunya parents yang belikan. Tak pun ambil daripada aunty/uncle or kawan parents. Saya tak kata bile parents belikan tu adalah satu masalah. Sangat-sangat bagus bila parents belikan Herbalife untuk anak-anak. Parents-parents ni patut dipuji kerana mementingkan kesihatan anak-anak. Tetapi, parents kena pergi training supaya tahu macam mana nak coach anak tu. Tak pun, kena minta tolong coach parents untuk coach anak juga. Ambil Herbalife, kena ada direct coaching.

Tahu tak kenapa? Ok saya bagi contoh lah. Secara am, orang ambil Herbalife pagi dan malam menggantikan sarapan dan makan malam. Shake 2 heaping scoops F1 dan 1 flat scoop F3.

Contoh 1.
Pagi ambil Herbalife. Malam ambil herbalife tapi rasa sangat lapar. Tak boleh nak tidur sebab dok terfikir-fikir nak makan. Jadi tukar ke makan tengah hari. Malam makan nasi. Tetapi tengah hari selalu pergi gym. Lepas tu jadi penat sangat-sangat lalu terpaksa makan nasi.

So sekarang nak buat macam mana? Kalau takde coach, maybe tak tau apa nak buat. Ambil pagi je dan berat badan tak turun. Lepas tu give up dengan Herbalife.
Kalau ada coach, coach cakap "Sebelum gym ambil shake. Waktu kat gym minum tea mix untuk tenaga. Lepas gym kena ambil shake lagi sekali. Result: Dah tak lapar dah. Dapat turun berat badan dan happy!

Contoh 2.
Shake tak betul-betul hancur. Ada sikit yang berketul. Rasa mual bila minum. Lepas minum shake masih lapar lagi.

Apa nak buat? Kalau takde coach, "Tak sedap lah Herbalife ni. Dah la lapar. Tak nak la ambil Herbalife dah".
Kalau ade coach... Coach akan ajar cara bancuh shake dengan betul. Bagi tips2 supaya shake larut. Silky smooth je turun kat tekak. Barulah sedap.. Coach jugak akan suruh tambah F3 kepada 2 scoops. Lepas tu lepas beberapa hari, nilai balik perlu tukar apa-apa lg ke tak.

Banyak lagi contoh yang boleh saya bagi. Tapi dah cukup dah kot buat masa ni. Jadi coach ni memang berdepan dengan berbagai-bagai soalan. Sebab tu lah nak berjaya dalam Herbalife kena pergi training. Dengan training baru lah kita tahu macam mana nak tackle segala kesulitan yang ada. Supaya masalah tidak jadi masalah lagi. Bak kate Uncle Allen waktu sharing Future Pres Team Retreat:

Eliminate Obstacle, Face Challenges.

Panjang lagi nak cerita tentang macam mana nak turun berat badan ni sebenarnya. Kita sambung lain kali pulak k.

For now, nak berjaya dapat produk result, kena ada COACH.
Nak berjaya dalam Herbalife dan dalam hidup, kena pergi SPECTACULAR!!!!!!!!!!!!!

Come and join us NOW! wslm. ^_^