Pages

Happy family

Happy family

Friday, 25 May 2012

Puasa bersama Herbalife

Assalamualaikum wbt

Have You Had Your Shake Today?

Hari ni saya nak cakap sikit tentang berpuasa bersama Herbalife. Sebenar-benarnya, minggu ni giliran abang untuk update blog. Sebab last weekend abang pergi Extravaganza di Singapore. Dengar cerita sangat-sangat best dan inspiring. Saya tak sabar nak tau apa yang  berlaku dan tengok gambar-gambar abang dan team kami di sana. Tapi abang busy semenjak balik tu. Yelah sebab abang nak datang sini awal bulan 6 nanti. Jadinya banyak preparation kene buat. Bukan senang nak tinggalkan team kesayangan kami di Malaysia. Tapi insyaAllah kami yakin team kami mampu terus berjuang tanpa kami. You can do it! Lagi-lagi lah semua tengah semangat nak pergi Macau bulan September nanti. Jadinya semua tengah bertungkus lumus bekerja. Sangat seronok ada team yang begitu bersemangat. I am really proud of all of you **you know who you are**

Saya kalau tak lari tajuk memang tak sah kan.. Ok berbalik kepada tajuk asal.. Sekarang dah masuk bulan Rejab. Bermakna tak sampai dua bulan lagi kita akan melangkah ke bulan ujian dan rahmat buat umat Islam iaitu bulan Ramadhan. Apakah perkara wajib yang dilakukan di bulan Ramadhan?? Berpuasa!!! Ha......pandai adik-adik semua. hehe merepek lagi.. :-)

Sekarang ni pun saya pasti ramai yang dah mula berpuasa. Ada yang puasa sunat dan ada yang tengah kelam-kabut puasa ganti yang tak abis-abis lagi nak dibayar tu..huhu.. Tak kira lah sunat atau ganti, yang penting kita berpuasa kerana Allah dan jaga tata-tertib berpuasa. Perkara yang sangat berkait dengan puasa adalah stamina. Sesetengah dari kita walaupun tengah berpuasa tapi mereka masih berstamina. Saya rasa kebanyakan daripada kita, waktu puasa mesti letih je, nak concentrate dalam kelas pun susah. Lepas zohor tu rasa nak tidur je. Lepas asar dah tak tidur dah sebab sibuk cari makanan berbuka. Waktu tu perut dah mula buat tarian dah, joget ada, zapin ada, hiphop pun maybe ada. Betul tak? Mesti betul kan.. Bab kata Izyan (http://nutrishapeme.blogspot.com), terasa tomato masammnya... hehe expression baru.

Jadinya saya dengan rendah diri nya nak ajak semua orang cuba berpuasa dengan Herbalife. InsyaAllah mesti terus berstamina. Nak tau caranya? Tgk la gamba tu:

Produk tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Senang tak? Tak yah susah-susah nak masak pagi-pagi. Tapi kalau yang jenis mengidam dan kena jugak makan nasi waktu sahur, boleh je makan sikit. Sikit je lah tapi. Setakat nak bagi makan kat selera, bukan kat perut. Erk faham tak ni? Buat-buat faham je lah..

Waktu berbuka tu pun sama. Better kalau makanan berat tu dilewatkan sedikit supaya senang nak solat maghrib, isya dan terawikh. Terutamanya solat maghrib la. Kalau dah duduk melantak tu karang lewat atau terlepas maghrib pulak. Better makan sikit dulu, maghrib, lepas tu baru duduk makan betul-betul. Tapi kalau nak makan sedikit waktu berbuka tu takpe je. Setakat supaya waktu solat tu tak terkenang-kenang makanan di atas meja. 

Kalau nak buat the other way around pun boleh. Berbuka dengan kurma dan air. Lepas maghrib makan makanan berat tapi berkhasiat ye. Lepas isya or terawikh, barulah ambil Herbalife meal - Aloe, Tea Mix dan Shake. Takde masalah ambil shake lewat. Sebelum tidur pun takpe. InsyaAllah tak gemuk punya. Kalori dalam Herbalife meal sangat rendah. So don't worry unnecessarily. 

Yang paling penting, tolonglah minum air kosong banyak-banyak. Lepas sahur, sebelum subuh tau, minum air kosong sebanyak yang mampu. Lepas isya/terawikh pun sama. Kalau boleh cukupkan keperluan air badan kita. Berapa keperluan air badan kita? Tau ke tak ni nak kira? Ok ok saya bagitahu lah.. Untuk setiap 25kg berat kita, kita perlu minum 1L air. Kalau berat kita 50kg, kena lah minum 2L air sehari. Lepas ni boleh kira sendiri k berapa keperluan air badan masing-masing. Buat tau jangan tak buat.

Tu je kot sesi bebelan saya kali ini. huhu.. Kalau ada apa-apa soalan tentang Herbalife atau apa-apa je lah, boleh tanya kat shoutbox baru saya.. ^_^

Terima kasih dan jumpa lagi insyaAllah.

Sunday, 13 May 2012

Berdoalah

Assalamualaikum..

Have you had your shake today? Dah lebih seminggu tak update blog. Sibuk sikit. Last week kan saya tak sihat kan..pastu lepas sihat sikit tu balik ke hospital terus oncall. Hari-hari sampai 10 malam. Hari sabtu dan ahad pun oncall jugak. Minggu ni pulak kat ward. Memang banyak kerja. Balik dah penat. Itu lah sebabnya tak dapat nak menulis tu.

Hari ni saje nak bercerita apa yang dah berlaku sejak post terakhir saya.. Post terakhir saya kan bernada sedih dan down..huhu.. Tapi alhamdulillah lepas tu dapat feedback dan nasihat daripada sahabat-sahabat dan kelurga yang memberi kekuatan buat diri saya. Terima kasih ye kepada yang telah menasihati saya. Saya sangat-sangat menghargainya.Saya dah kembali bersemangat dan positif dah. Alhamdulillah..

Minggu lepas saya bekerja/belajar di Children Ward (wad kanak-kanak). Ingat tak saya ada cerita yang saya cuak nak kembali bekerja di ward? Saya risau saya rasa janggal dan orang akan menilai saya sebagai tak punya keyakinan diri dan tak tahu apa yang saya patut buat. Saya hari-hari doa kat Allah agar urusan saya dipermudahkan. Hari-hari amalkan baca ayat seribu dinar dalam perjalanan ke hospital.


Alhamdulillah setakat ni memang Allah permudahkan. Walaupun dari segi specific penyakit banyak yang saya dah lupa, tapi for some reason kelemahan saya tu orang lain tak nampak. Saya tak ditanya soalan yang saya tak tahu dan saya dapat menguruskan kerja di ward sebagai seorang Trainee Intern dengan cekap. Ceh poyo je kan cakap diri sendiri cekap. Bukan saya yang cakap sebenarnya. Registra saya yang cakap. Nak tau ke apa yang berlaku?

Hari khamis lepas saya ada exam. Bukan lah exam bertulis tapi ada group presentation yang akan menjadi 1/3 daripada pemarkahan saya dalam attachment ni. Group saya ada 4 orang termasuk saya. Kami pilih tajuk Treacher Collins syndrome. Nak tahu apa TCS ni? Sila google ye. Berbalik kepada registra saya. Saya minta kebenaran dia untuk tidak kembali ke ward selepas lunch time kerana saya ada presentation dan tutorial lepas tu. Dia cakap kat saya "We will miss you". Pastu saya tergelak lah. Kenapa pulak nak miss saya kan? Mungkin sebab ade kedut-kedut sikit kat dahi saya jadi dia pun explain lah.. "We really like having you around. You are very useful". Terkejut saya.. Saya punyalah dok cuak takut saya tak dapat buat kerja dengan baik. Alhamdulillah sangat-sangat registra saya rasa macam tu. Oh ye lupa nak cerita, sistem kat sini sebagai medical student, bukan sahaja exam, assignment dan presentation yang diambil kira untuk lulus. Pandangan doktor-doktor yang kita bekerja dengan terhadap kita sememangnya diambil berat. Walaupun semua exam kita lulus, tapi kalau doktor cakap kita tak pandai buat kerja atau attitude kita tak elok, kita boleh fail. Sebab tu saya gembira sangat bila registra kata macam tu.

Lepas tu saya pergi lah untuk prepare saya punya presentation. Presentation ni pun satu punya hal. Tajuk tu susah nak dapatkan maklumat. Lepas tu saya orang terakhir. Kawan-kawan saya cerita tentang kes, ciri-ciri penyakit, genetics dan cara rawatan. Saya punya bahagian dorg kata buat lah apa-apa sahaja yang berkaitan. Pening kepala saya fikirkan. Sebab semuanya groupmate saya dah ambil. Apa yang patut saya buat? Malam tu memang tak berapa nak tidur. Nampak sangat kerja last minute huhu.. Tapi saya memang dari dulu last minute. Kalau buat kerja awal mesti tak leh nak fikir. Kene ade pressure dateline baru leh buat. Tapi ni yang paling last minute yang pernah saya buat lah. Sebab malam sebelum presentation masih tak tahu topic nak buat. So saya baca dan baca dan baca. Pastu tertidur. Room mate saya dok membebel. "Kak ili bangun..presentation esok!!".. Bangun baca sikit lagi pastu tertidur balik. Macam tu lah berkali-kali. Sampai kul 1 macam tu saya decide nak buat tentang kehidupan orang yang mempunyai TCS. Pastu saya tidur. Bangun balik dalam kul 4 pagi, start buat presentation. Dalam kul 7 kot siap. Kul 8 nak gi kelas dah. Tak sempat nak practice langsung.

Satu benda tentang saya yang mungkin tak ramai tahu, saya ni sangat gemuruh bila perlu bercakap depan orang. Tangan saya akan jadi sejuk, suara terketar dan mula lah keluar bunyi emmmm dan sangkut-sangkut bila cakap. Serasa saya setiap kali presentation pun macam tu. Tu untuk yang dah practice. Kali ni dah la tak practice. Saya memang doa je banyak-banyak minta Allah permudahkan, lancarkan percakapan saya, bagi saya leh buat dengan terbaik. Masa yang dinantikan pun tiba. Saya pun ke hadapan. Presentation ni open ye kepada sesiapa di hospital yang nak dengar. Satu department Paediatric memang akan ada dan pekerja-pekerja di department lain pun ada yang datang. Saya mulakan dengan bismillah di dalam hati. To my surprise, saya bercakap dengan lancar. Saya pun tak tahu macam mana benda tu boleh berlaku. Lancar dan guna British English plak tu. Kelakar pun ada. Sebabnya team saya kat ward sekarang ada dua orang dari UK. Mereka cakap british english lah kan. Jauh lagi pekat daripada cerita Harry Potter tu. Saya hari-hari dengar british english sampaikan dalam presentation saya tu saya cakap british. Lawak ok. Sambil saya present tu saya dok fikir "Apesal lancar je cakap ni...n sejak bile plak aku cakap British ni?"..huhu

Lepas presentation, dapat feedback. Consulatant kata we have done a great job especially the last part. Saya pun senyum lah dengan suka hati dan malu at the same time. Boleh plak kan part saya yang buat beberapa jam sebelum tu jadi the best part. Dah la saya sorang kat situ yang English is not my first language. Memang kuasa Allah. Tak sangka sangat. Berbaloi tak dapat tidur malam. Alhamdulillah sangat-sangat. Lepas tu group mate saya pun ada yang cakap kat saya presentation saya bagus. Kami pun sembang-sembang la jap lepas tu. Saya cerita kat mereka yang saya cuak sebenarnya sebab saya dah lama takde kat hospital. Ambil cuti lebih setahun. Saya rasa kekok. Jawapan salah seorang daripada mereka, "Really? You don't look awkward to me. It looks like you work well and has become part of the system". huhu tak sangka lagi. Apa yang saya dok nampak dan fikir memang lain daripada apa yang orang lain nampak.

Saje je nak selit sikit lagi. Lepas cerita pasal kerja tu kami berkongsi tentang kehidupan kami, tentang perancangan lepas ni. Saya cakap lah saya tak sabar nak ada anak sebab dah lebih 5 tahun kahwin. Dorang terkejut. Dorang kata saya tak nampak pun macam dah 27 tahun dan dah berkahwin. Saya nampak muda lagi. hahaha part ni saya memang rasa sangat kelakar. Dari saya sekolah menengah, orang selalu ingat saya lagi tua dari umur saya. Ni groupmate saya ingat saya muda, lebih-lebih kurang umur mereka. Dorang tu dalam 23 tahun rasanya. hihi banyaknye puji diri sendiri hari ni.. astaghfirullah.....

Ok lah. Tak nak panjang-panjang sangat. Point nak highlight kat sini, kena banyak-banyak doa dalam apa sahaja yang kita lakukan. Khamis depan saya ada lagi satu exam. Kali ni oral exam. Minta tolong doakan saya lulus ye. Just sedikit perkongsian:

Dan janganlah kamu berbuat kerosakan di bumi sesudah Allah menyediakan segala yang membawa kebaikan padanya, dan berdoalah kepadaNya dengan perasaan bimbang (kalau-kalau tidak diterima) dan juga dengan perasaan terlalu mengharapkan (supaya makbul). Sesungguhnya rahmat Allah itu dekat kepada orang-orang yang memperbaiki amalannya. 

(  سورة الأعراف  , Al-Araf, Chapter #7, Verse #56)


Dan Tuhan kamu berfirman: "Berdoalah kamu kepadaKu nescaya Aku perkenankan doa permohonan kamu. Sesungguhnya orang-orang yang sombong takbur daripada beribadat dan berdoa kepadaKu, akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina. 

(  سورة غافر  , Ghafir, Chapter #40, Verse #60)

Yahya related to me from Malik that Zayd ibn Aslam used to say, "No-one makes a dua without one of three things happening. Either it is answered, or it is stored up for him, or wrong actions are atoned for by it." (Malik :: Book 15 : Hadith 15.8.36)

Yahya related to me from Malik from Ibn Shihab from Abu Ubayd, the mawla of Ibn Azhar, from Abu Hurayra that the Messenger of Allah, may Allah bless him and grant him peace, said, "You will be answered as long as you are not impatient and say, 'I have made a dua and I have not been answered .' " (Malik :: Book 15 : Hadith 15.8.29)

Yakin dengan janji Allah..Usaha, doa dan tawakal. InsyaAllah kita akan dapat yang terbaik buat diri kita.
Wslm wbt.




Wednesday, 2 May 2012

Cinta dan Rindu

Assalamualaikum

Lain macam tak topic hari ni? hehe... Tak pernah-pernah lagi tulis entry yang bersifat peribadi. Sebelum ni semua Herbalife related. Tapi kan blog ni blog tentang kehidupan kami.. Jadinya tak salah kan saya berkongsi rasa..

Kenapa ye tiba-tiba je saya nak bercakap pasal cinta? Ada tak orang yang tahu? Cube teka. Mesti ramai yang dapat teka dengan betul. Bila duduk jauh daripada suami mula lah kan nak rindu dan cinta berlebih-lebihan. huhu.. Sampai meluat dah adik-adik housemate ku. Dorang kata "Kak Ili ni asik-asik chatting dengan suami, pagi chatting, petang chatting, malam chatting".. Orang bercinta memang lah macam ni kan.. Rindu 24 jam. Selagi ada masa, mesti nak chat/txting/calling. Dapat 5 minit pun jadi lah. Mereka-mereka yang PJJ macam saya mesti sangat memahami. (PJJ- Perkahwinan Jarak Jauh)

Sebenarnya PJJ ni bukannya benda baru buat saya. Dulu waktu mula-mula kenal dan kawin pun PJJ jugak. Cumanya kali ni yang paling mencabar. Sebab dah terbiasa hidup ada suami. Sangat bergantung dengan suami. So bila terpaksa PJJ semula, memang macam tak nak terima kenyataan je.

Hmmm nak cerita pasal history kami ke nak cerita pasal keadaan sekarang? Hmmm... Cerita pasal sekarang lah dulu. Ok kan?

Dalam masa sebulan sebelum berpisah dengan abang, saya memang dah start menangis dah. Setiap kali nak berjauhan pun macam tu. Sebulan sebelum dah start nangis. Kalau ibuku baca blog ni mesti kene marah. Sebek betul la anak sulong ibu ni..huhu.. Anyways, lepas tu for some unknown reason the crying stops. Mungkin sebab selalu sangat pergi program Herbalife.. Selalu diajar untuk jadi Strong.. So melatih diri untuk kuat. Dalam seminggu dua sebelum balik tu, kawan-kawan ramai yang sedih sebab nak kene balik NZ semula. Waktu tu yang peliknya, saya tak sedih pun. Setiap kali orang sedih saya senyum je.. Yelah..Nak kene kuat kan.. Kalau tak kuat takut tak melangkah je kaki naik kapal terbang tu. Situasi yang sama berlaku sampai lah the Black Day.. =P a.k.a. hari perpisahan. On the way ke airport, kat airport, waktu mencium tangan abang buat kali terakhir dan dalam perjalanan, setitik pun air mata tak tumpah. Tak sedih pun..

Tapi semuanya berubah bila dah sampai Christchurch. Malam sampai NZ tu, cuba contact abang tapi tak dapat. Sampai dua tiga pagi gak la cuba contact abang. Then baru dapat. Waktu dengar je suara abang, air mata turun tak leh nak tahan. Menangis separuh mati.. Rasa macam nak tertanggal nyawa.. Serius. Tak pernah nangis seteruk tu. Memang rasa nak beli je tiket flight untuk balik ke KL semula. Memang sangat horror apa yang berlaku waktu tu. Macam selama ni bukannya strong tp in denial. Realiti tak catch up lagi dengan my mind and emotion. Tiba-tiba dalam satu detik, reality hits. Terus tak leh kawal perasaan. Sangat-sangat serius rasa macam nak mati waktu tu. Bukan rasa macam nk cederakan diri.. Tapi perasaan waktu tu hanya Allah je yang tahu. Susah nak gambarkan..

Tapi macam mana pun, life needs to to go. Bukannya saya ada pilihan. Hidup diteruskan seperti biasa. Secara amnya, takde lah saya menangis selalu sangat. Konon..haha.. Tapi betul lah. Sebab tinggal dengan adik-adik. Segan pun ada kan kalau asik nak nangis. Bukannya lama pun kene berjauhan.. So kena lah kawal diri gak. Walau bagaimana pun, ada beberapa ketika/ peristiwa yang berlaku yang membuatkan saya sangat-sangat sedih abang takde disisi.

Peristiwa 1 - Waktu first time kena balik jalan kaki malam-malam dari hospital. Sejak akhir tahun 2009, abang selalunya hantar dan ambil saya dari kelas/hospital. Sebab kami ade kereta dan Dunedin sangat sejuk. So tak kira lah rumah dekat atau jauh daripada hospital, abang akan hantar dan ambil. So waktu kena jalan balik sorang-sorang tu, memang menangis lah sepanjang perjalanan. Memang memalukan. Dah la lalu George Street. George St ni adalah jalan utama di Dunedin. Kebanyakan kedai-kedai berada di George St. Dalam kata lain memang ramai orang lah. Boleh la plak menangis tengah-tengah ramai orang tu kan.. Jalan laju-laju pegang groceries satu tangan, pegang telephone satu tangan lagi. Call abang.. Pastu nangis.. Adoi.. fikir-fikir balik memang memalukan betul. Yelah.. Dah 2 tahun kot abang sentiasa ambil. Ni tiba-tiba kena jalan kaki.. Sangat lah rasa kehilangan abang waktu tu..

George Street, Dunedin
Meridian Mall, George Street
Peristiwa 2 - Waktu kene gi jumpa doktor. Seperti yang pembaca blog ni tahu, saya ada penyakit.. So memang lah kerap kene gi jumpa doktor kan... Kene buat blood test la.. Selalunya walaupun abang kerja, abang akan keluar kejap daripada tempat kerja untuk bawa saya ke klinik. Dan waktu dapat apa-apa keputusan yang kurang baik, abang ada disisi untuk tenangkan saya. Tapi kali ni, kena jalan kaki pergi klinik. Dah la Dunny (Dunedin) ni baru melangkah ke winter. Tak cukup sejuk hujan lagi tu. Memang sengsara la nak melangkah keluar rumah. Dah tu bila buat blood test dapat result yang tak baik.. Surprise!! Your Hyperthyroid is back!! Astaghfirullahalazim... Doktor kata kena start on medication semula. Masalahnya, ubat anti-thyroid tu buat saya sangat-sangat lemah. Dulu waktu on medication, ada abang nak jaga saya. Saya terbaring satu hari kat katil. Abang siapkan breakfast, lunch, dinner. Abang kejutkan bangun solat, abang bawakan ke bilik air.. Semua abang buat. Kalau saya start medication semula dan dapat the same side effect, sape nak jaga saya? Ya Allah.. rasa sangat-sangat perlukan abang waktu dapat berita ni..
Carbimazole - anti-thyroid medication. byk side effect dan berpotensi untuk memusnahkan sistem darah. worst, tak boleh pregnant waktu on this medication.

Propranolol - beta blocker, untuk memperlahankan degupan jantung. Side effect - badan jadi sangat lemah.
Peristiwa 3 - Ni berlaku semalam.. Waktu tengah beli barang rumah sebelum nak ke kelas, tiba-tiba rasa nak pitam. Kat supermarket waktu ni. Semalam hujan sangat dasyat dan suhu sangat rendah. So semua orang pun macam busy, nak cepat. Takde orang pun perasan yang saya rasa dah nak tumbang dah kat supermarket tu..Barang beli dah la banyak. Badan dah rasa lemah semacam. Macam mana nak balik rumah ni.. Again, asik teringat kat abang je. Kalau abang ada mesti tak payah risau cane nak balik rumah. Mesti abang boleh tolong pimpin saya ke kereta. Then abang akan cakap "Lepas ni biar abang je buat. Jangan buat dah kerja. Rehat je.. kasi sihat"...

New World Supermarket. Tempat kejadian..huhu...Dulu selalu shopping same2 dgn abang kat sini.
Ya Allah.. I started this entry dengan senyuman.. Nak tulis tentang hubungan kami.. Tapi dah tercerita plak kisah sedih. Dah berlinangan air mata pulak.... Sabarlah wahai hati.. Tak lama lagi...

Mesti ada yang tertanya kan..kenapa rasa nk pitam tiba-tiba.. Tu antara symptom hyperthyroid saya. Sbb thyroid saya effect jantung saya. Untuk yang tahu tentang perubatan, I have Tachycardia and perhaps AF. Jantung saya berdegup dengan laju. Tak macam orang lain. Degupan jantung kita selalunya sama, sekata, ape perkataan bahasa Melayu dia ni...adei.. irama dia tak lari-lari.. Paham-paham je lah.. jantung saya tak macam tu. Sebab thyroid problem saya, jantung saya kadang-kadang over laju dan kadang-kadang miss beat n kadang-kadang irregular beat. Jantung kan organ paling penting dalam badan.. So bila jantung tak betul, tu yang boleh nak pitam tu..

Sudah lari tajuk kan saya ni.. Takpelah.. Next entry baru cerita kisah kami. Ni luahan perasaan je. Bukan nak minta simpati. Tapi kalau sudi, hulur-hulurkan lah doa ye.

Masa yang sekejap berjauhan daripada abang ni buat saya sedar betapa bergantung nya saya pada abang. Terima kasih bang. Abang suami yang terbaik dikurniakan Allah untuk saya. I love you and I miss you.

Kenangan bersama, Dunedin, Autumn 2011.


Wslm.