Pages

Happy family

Happy family

Friday, 25 May 2012

Puasa bersama Herbalife

Assalamualaikum wbt

Have You Had Your Shake Today?

Hari ni saya nak cakap sikit tentang berpuasa bersama Herbalife. Sebenar-benarnya, minggu ni giliran abang untuk update blog. Sebab last weekend abang pergi Extravaganza di Singapore. Dengar cerita sangat-sangat best dan inspiring. Saya tak sabar nak tau apa yang  berlaku dan tengok gambar-gambar abang dan team kami di sana. Tapi abang busy semenjak balik tu. Yelah sebab abang nak datang sini awal bulan 6 nanti. Jadinya banyak preparation kene buat. Bukan senang nak tinggalkan team kesayangan kami di Malaysia. Tapi insyaAllah kami yakin team kami mampu terus berjuang tanpa kami. You can do it! Lagi-lagi lah semua tengah semangat nak pergi Macau bulan September nanti. Jadinya semua tengah bertungkus lumus bekerja. Sangat seronok ada team yang begitu bersemangat. I am really proud of all of you **you know who you are**

Saya kalau tak lari tajuk memang tak sah kan.. Ok berbalik kepada tajuk asal.. Sekarang dah masuk bulan Rejab. Bermakna tak sampai dua bulan lagi kita akan melangkah ke bulan ujian dan rahmat buat umat Islam iaitu bulan Ramadhan. Apakah perkara wajib yang dilakukan di bulan Ramadhan?? Berpuasa!!! Ha......pandai adik-adik semua. hehe merepek lagi.. :-)

Sekarang ni pun saya pasti ramai yang dah mula berpuasa. Ada yang puasa sunat dan ada yang tengah kelam-kabut puasa ganti yang tak abis-abis lagi nak dibayar tu..huhu.. Tak kira lah sunat atau ganti, yang penting kita berpuasa kerana Allah dan jaga tata-tertib berpuasa. Perkara yang sangat berkait dengan puasa adalah stamina. Sesetengah dari kita walaupun tengah berpuasa tapi mereka masih berstamina. Saya rasa kebanyakan daripada kita, waktu puasa mesti letih je, nak concentrate dalam kelas pun susah. Lepas zohor tu rasa nak tidur je. Lepas asar dah tak tidur dah sebab sibuk cari makanan berbuka. Waktu tu perut dah mula buat tarian dah, joget ada, zapin ada, hiphop pun maybe ada. Betul tak? Mesti betul kan.. Bab kata Izyan (http://nutrishapeme.blogspot.com), terasa tomato masammnya... hehe expression baru.

Jadinya saya dengan rendah diri nya nak ajak semua orang cuba berpuasa dengan Herbalife. InsyaAllah mesti terus berstamina. Nak tau caranya? Tgk la gamba tu:

Produk tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat menyembuh atau mencegah sebarang penyakit

Senang tak? Tak yah susah-susah nak masak pagi-pagi. Tapi kalau yang jenis mengidam dan kena jugak makan nasi waktu sahur, boleh je makan sikit. Sikit je lah tapi. Setakat nak bagi makan kat selera, bukan kat perut. Erk faham tak ni? Buat-buat faham je lah..

Waktu berbuka tu pun sama. Better kalau makanan berat tu dilewatkan sedikit supaya senang nak solat maghrib, isya dan terawikh. Terutamanya solat maghrib la. Kalau dah duduk melantak tu karang lewat atau terlepas maghrib pulak. Better makan sikit dulu, maghrib, lepas tu baru duduk makan betul-betul. Tapi kalau nak makan sedikit waktu berbuka tu takpe je. Setakat supaya waktu solat tu tak terkenang-kenang makanan di atas meja. 

Kalau nak buat the other way around pun boleh. Berbuka dengan kurma dan air. Lepas maghrib makan makanan berat tapi berkhasiat ye. Lepas isya or terawikh, barulah ambil Herbalife meal - Aloe, Tea Mix dan Shake. Takde masalah ambil shake lewat. Sebelum tidur pun takpe. InsyaAllah tak gemuk punya. Kalori dalam Herbalife meal sangat rendah. So don't worry unnecessarily. 

Yang paling penting, tolonglah minum air kosong banyak-banyak. Lepas sahur, sebelum subuh tau, minum air kosong sebanyak yang mampu. Lepas isya/terawikh pun sama. Kalau boleh cukupkan keperluan air badan kita. Berapa keperluan air badan kita? Tau ke tak ni nak kira? Ok ok saya bagitahu lah.. Untuk setiap 25kg berat kita, kita perlu minum 1L air. Kalau berat kita 50kg, kena lah minum 2L air sehari. Lepas ni boleh kira sendiri k berapa keperluan air badan masing-masing. Buat tau jangan tak buat.

Tu je kot sesi bebelan saya kali ini. huhu.. Kalau ada apa-apa soalan tentang Herbalife atau apa-apa je lah, boleh tanya kat shoutbox baru saya.. ^_^

Terima kasih dan jumpa lagi insyaAllah.

1 comment:

  1. amazinggg! thank you ili.

    "terasa masam tomatonyaaaa,," haha.

    ReplyDelete