Pages

Happy family

Happy family

Tuesday, 25 August 2015

Mini Seminar HypnoBirthing seronok sangat!

Assalamualaikum wbt dan good evening.

It has been months since I announced myself as a HypnoBirthing Childbirth Educator, HBCE. What has been happening? A lot and not much. Hihi

How come? Hmmmmm I think I've underestimated the amount of work needed in marketing myself as a HypnoBirthing practitioner. It isn't as easy as I thought it will be. However, I have been enjoying myself and have no regret in choosing this new career of mine.

I have one student that has given birth. But since I haven't gotten her permission to share her story, I can't share it now. I can however share my first appearance in public last week as a HypnoBirthing educator. Nak tau tak? Kira ok lah tu kan... Birth story simpan dulu. Bawak bersabar sikit k. :D

Kasi gambar dulu.


Kenapa tiba-tiba tukar bahasa Melayu? Sebab seminar ni dalam bahasa melayu. Organised by Ms. Sweet and Hyper, Ayuni from womb2room. Tu yang duduk sebelah kanan saya tu. 

Seminar ni untuk berkongsi sedikit ilmu tentang kelahiran yang tenang dan selesa. Menarik lah apa yang dikongsikan. Ayuni dan saya gilir-gilir kongsi ilmu. Banyak gak tips yang diberikan. Pada saya, untung siapa yang datang. Of course lebih bagus kalau dapat join kelas. Untuk yang tak dapat join kelas atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan, paling kurang dapat join mini seminar ni. Serious banyak ilmu berguna yang di share. Dah lah dapat dgr sharing ibu-ibu yang dah melahirkan melalui kaedah HypnoBirthing. Lepas tu dapat makan lagi. Bukan sikit. Banyak ok - nasi beriyani, roti jala, ketupat, rendang, mee.. Siapa yang makan paling banyak? Rasanya saya.. kuang kuang kuang...

Oklah, nak share gambar lagi. Rasa sangat awkward dan kekok entry kali ni. almaklum dah lama tak menulis. Kalau ada rasa ter menyampah dengan entry ni sebab keras kejung je,,, Sorry ye.... hiiiii.....

Mommy sharing session
Saya punya turn


Gambar tersorok. Duduk je sharing. Nampak sangat nervous sampai tak leh berdiri. Over tak... hihi
Tapi serius.. Best sangat seminar ni.. In general, best sangat belajar tentang HypnoBirthing. Ramai sangat orang yang dah lalui traumatic birth baru cari HypnoBirthing. Alhamdulillah lepas tu ada kesempatan rasa normal birth yang tenang dan senang. Tapi kan lagi best kalau tak perlu lalui traumatic birth tu dulu....

Oh ye, dikesempatan ini ingin ku kabari... Please please please jangan lah tunggu last minit ye ibu-ibu sekalian... Ramai yang nak intensive.. Tak nak gi kelas 5 minggu. Banyak ilmu yang nak belajar ni.. 5 minggu tu perlu untuk betul-betul hadam. Sebaiknya, sebelum pregnant kumpul duit dulu. Masuk second trimester dah boleh attend kelas 5 minggu (more like 5 hari Ahad selama 2 jam setengah je).. Lepas tu boleh practice hari-hari supaya bila bersalin nanti macam senang je. eceh.. macam bawa kereta.. jadi second nature je. InsyaAllah. Tiada yang mustahil kan.. Dengan izinNya.

Ok sampai sini je bebelan keras dan kekok kali ni. Ditutupi dengan gambar with seniorku, Ayuni dan saya masa mini seminar. Semoga perjalanan ini dipermudah. Sila amin kan ramai-ramai. Sekian.
wslm wbt.